Дом в града

Първите градски къщи се появяват през 19 в. в Англия. Първоначалното им предназначение е да приютяват аристократите при отсядането им в града в сезона на баловете. Така наречените „таунхаус” са една от архитектурните особености на викторианската епоха. Познаваме ги от много филми, те са една от забележителностите на градския пейзаж в Лондон и други големи британски градове. Този тип строителство – на еднакви луксозни домове, прилепени един до друг, но с различни входове – се пренася впоследствие и в аристократичните центрове на Бостън и Ню Йорк.

След Първата световна война аристократичната им изисканост се запазва, но предназначението им се променя – те стават жилища за работещите хора от средната класа, които се заселват постоянно в градовете. Въпреки това комфортът и изискаността им вдъхновяват и до днес архитектите в цяла Европа.

Как таунхаусът се вписва в ежедневието днес? Той е изключително подходящ за хората, които не искат да се подчинят на суетата на мегаполисите, но и нямат възможност да изнесат ежедневието си в предградията или в провинцията. Таунхаусът е типичният дом на хората от високите нива на средната класа, които се опитват да съчетаят комфорта на луксозния имот с урбанистичния си начин на живот.

Типичният таунхаус е с големина около 150 до 300 кв. м., поне двуетажен с приземно ниво, на което се разполага гараж, килер, сауна или билярдна зала. На първия етаж, който е малко над нивото на земята, се обзавеждат кухня и гостна. На втория са спалните и кабинет. За семействата с повече деца са удобни и мансардите, които изпълняват ролята на детска стая. В крайна сметка, разпределението е условно и може да бъде променяно в съответствие с желанието на собствениците.

Фасадата на тези луксозни къщи обикновено е от естествен или изкуствен камък. Ако не напълно, то поне частично този материал присъства във фасадите на повечето домове. Най-скъпите таунхауси са облицовани с мрамор, но гранитът е най-честия избор на архитектите. Изкуствените камъни навлизат в екстериора на тези жилища сравнително късно, но разнообразието от възможности, което предоставят, придава ново звучене на традиционните архитектурни решения. Те са и по-добрият избор с оглед на изолацията и енергийната ефективност.

Таунхаусът се вписва прекрасно в българския начин на живот, защото този дом позволява съжителство на няколко семейства под един покрив, без това да ги превръща в заложници на тесните пространства на самостоятелната къща. Съседните входове, пълната изолираност на отделните помещения, възможността за общ заден двор – всичко това пренася в града традиционната българска патриархална задружност. Разбира се, в новия свят на урбанистична алиенацияа, луксозните къщи от този тип са по-скоро начин да се създаде европейска култура на ежедневието, която позволява самостоятелност на семейната двойка и същевременно сплотява фамилиите.

Удобството и комфортът са задължителни елементи в градската къща. Пространствата са широки, има място за всякакъв тип обзавеждане. В луксозен дом от този тип може да се планират помещения с различно предназначение, които са немислими в апартамент или мезонет. Кабинетът и билярдната внасят привкус на аристократизъм. А е известно, че средата на живот определя и начина, по който се чувства човек в ежедневието си.

Вашият коментар