Лек ръст в продажбите на луксозни имоти в София за тази година

След лекото понижаване на търсенето на луксозни имоти през миналата година, експертите от водещи брокерски къщи прогнозират за 2013 година повишаване на търсенето и продажбите на тези имоти в столицата. Въпреки, че според брокерските агенции луксозни имоти в София се купуват предимно от българи ( близо 80% продажбите са на български граждани) и чужденци проявяват интерес към родните недвижими имоти.

Чужденците обикновено купуват луксозни имоти не за да живеят в тях, а като добра инвестиция, която ще покачи цената си. Това е и основната причина чуждите граждани да търсят основно имоти в централната част на столицата, надявайки се, че цените на луксозните имоти в София ще достигнат цените на луксозните имоти, които се предлагат в централните части на столиците в останалите европейски държави.

Разбира се има и чужденци, които купуват луксозни имоти, за да живеят тук, но процентът им е относително малък, а след настъпилата световна икономическа криза голяма част от тях, които бяха закупили луксозни имоти, за да живеят тук започнаха да се оттеглят от българския пазар на недвижими имоти.

Кризата, липсата на достатъчно финансови средства, задлъжнялостта на някой от собствениците на луксозни имоти в София и други фактори доведоха до понижаване на цените на недвижимостите от високия ценови клас, което отвори вратата на хора, които тъкмо сега разполагат с достатъчно свободен капитал, който искат да вложат разумно или пък които искат да живеят в луксозни къщи или апартаменти в столицата.

Днес луксозни имоти в София могат да се открият и закупят на доста сносни в сравнение с предходните години цени.

По — ниските цени според брокерските къщи привличат доста хора с добри финансови възможности, което увеличава търсенето на лукс имоти в столицата. Това е една добра предпоставка за увеличаването на ръста на продажбите на луксозни жилища за тази година.

Вашият коментар